Posredovanje ob epidemiji COVID-19

Člani enote,

Na podlagi mnenja Slovenskega reanimacijskega sveta, glede aktivacije prvih posredovalcev v obdobju pandemije novega koronavirusa (COVID – 19), so se v dispečerskem centru zdravstva odločili, da začasno prenehajo s proženjem prvih posredovalcev na vsa nujna stanja. Navodilo je stopilo v veljavo 17.03.2020. Glavni razlog začasne prekinitve proženja je bil nedostopnost osebne zaščitne opreme članov enote in s tem povečano tveganje za njihovo zdravje.
V tem času smo v enoti za prvo pomoč sprejeli in uvedli nove ukrepe, ki zagotavljajo višjo stopnjo varnosti samih članov, kateri posredujejo na intervencijah.
Sprejeti ukrepi so:
– Zagotovljena dodatna osebna zaščitna oprema članov enote ki vsebuje:
     o Zaščitni kombinezon, ki zagotavlja zaščito po standardih, EN 14126:2003 in EN 13982-1. (zaščita pred infekcijami in aerosoli)
     o Zaščitne maske FFP3 (standard EN 149:2001+A1:2009)
     o Zaščitna očala
– Zagotovljena je dekontaminacija z razkužilom Ekocid za površine po vsaki intervenciji.
– Ob vsaki intervenciji na kraj pride tudi gasilsko vozilo za prevoz moštva (GVM) opremljeno z osnovnimi pripomočki za lažjo dekontaminacijo članov ki posredujejo (vreče za kontaminirane odpadke, razkužilo za roke in razkužilo za površine, rezervna oblačila itd)
– Seznanitev članov z zadnjimi priporočili nudenja NMP, s strani Slovenskega združenja za urgentno medicino
– Seznanitev članov s smernicami za ukrepanje enot na intervencijah ob prisotnosti Korona virusa. Priporočila je izdala gasilska šola, ki je v sklopu URSZR.

Pri dostopu do opreme je odločilno vlogo odigrala Civilna Zaščita občine Vodice, ki je priskrbela zaščitne kombinezone, maske in razkužila. Zaščitna očala je doniralo podjetje Gumiks d.o.o.

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja