Projekti v katerih sodelujemo

Enota za prvo pomoč trenutno sodeluje v dveh projektih. Projekt H2020 Aware je Evropski projekt drugi projekt pa je bolj lokalen.

Evropski projekt H2020 Aware

Dispečerski center zdravstva Ljubljana in Reševalna postaja Ljubljana sta se, v sklopu Evropskega programa Horizon 2020, prijavila na razpisan projekt H2020 Aware. Del projekta je namenjen tudi razvoju nove mobilne aplikacije, ki bo namenjena prvim posredovalcem. K projektu sta partnerja povabila tudi našo Enoto za prvo pomoč, katera se je povabilu z veseljem odzvala. V kolikor bo projekt sprejet, bomo člani Enote aktivno pomagali pri razvoju aplikacije, katera bo v pomoč prvim posredovalcem po celi Evropi.

“Do  danes  je  Horizon 2020  največji  program  EU  za  raziskave  in  inovacije.  Z  utiranjem  poti  za  velike  zamisli  iz  laboratorija  na  trg  bo  prinesel  še  več  prebojev, odkritij in svetovnih novosti. Za obdobje 7 let (od 2014 do 2020) je na voljo približno 80 milijard EUR – poleg zasebnih in nacionalnih naložb, ki jih bodo ta sredstva še pritegnila. Jedro  programa  Obzorje  2020  so  odlična  znanost,  konkurenčna  industrija in reševanje družbenih izzivov. Z usmerjenim financiranjem bo  mogoče  hitreje  pripeljati  najboljše  zamisli  na  trg  –  in  jih  začeti  čim  prej  uporabljati  v  naših  mestih,  bolnišnicah,  tovarnah,  trgovinah  in domovih.”

Drugi zelo pomemben projekt pa je pilotni projekt z imenom CePPo v katerem prav tako sodelujemo skupaj z Dispečerskim centrom zdravstva Ljubljana in Reševalno postajo Ljubljana.

V tem projektu pa smo kot edina enota za obdobje šestih mesecev povečali nabor indikacij oz seznam primerov v katerih nas lahko pokličejo na pomoč. Do sedaj so bile indikacije za našo aktivacijo načeloma tri: huda krvavitev, sum na srčni zasoj in pa zapora dihalne poti. Sedaj pa se naš nabor povečuje skladno z našo opremljenostjo in pa znanjem, katerega smo pridobili s tečajem za certificirane prve posredovalce. Ta tečaj smo opravili pod okriljem UKC Ljubljana. Naš obseg se tako povečuje na vsa nujna stanja opisana v Slovenskem indeksu za nujno medicinsko pomoč oz na stanja ob katerih zdravstveni dispečer presodi, da člani enote lahko odločilno pripomoremo k boljši prognozi obolelih ali poškodovanih.

Člani enote smo ponosni, da lahko sodelujemo na takih projektih, kajti s tem dokazujemo da je naše delovanje strokovno, kvalitetno in da z našim delom lahko spremenimo stvari na bolje.

Klemen Dolenc

 

Poveljnik EPP

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja