Alergijske reakcije – kako ravnamo ob piku?

Alergijo ali preobčutljivost pri bolniku izzove stik z določenim antigenom (alergenom), ki je praviloma beljakovina, in pride v telo na različne načine:

  • Skozi dihala (pelodi, plesni, perje, iztrebki žuželk).
  • Skozi prebavila (sadje, jajca, začimbe, oreščki, raki, školjke, zdravila).
  • Skozi kožo (piki žuželk, injiciranje zdravil).
  • Ob stiku s kožo ali sluznico.

Anafilaksija , ki izhaja iz grške besede phylaksis (varovanje) je akutna sistemska preobčutljivostna reakcija in najpogosteje prizadene žilni, bronhialni ter gastrointestinalni organski sistem. Nastane zaradi aktivacije mastocitov, eozinofilcev in protiteles tipa IgE. Po stiku z alergenom se razvije v nekaj minutah. Glede na burnost in obseg reakcije ločimo:

  1. stopnja: srbenje kože, nemir, pospešen srčni utrip, lahko simptomi alergičnega rinitisa in urtikarije.
  2. stopnja: dodatno angioedem, lahko vrtoglavica, bruhanje, driska s krčevitimi bolečinami v trebuhu.
  3. stopnja: dodatno oteženo dihanje, piskanje, hripavost, pordela in topla koža, lahko nižji krvni tlak od običajnega.
  4. stopnja: dodatno znaki distributivnega šoka.

V primeru pikov ali ugrizov žuželk poskrbimo, da zapustimo mesto, kjer se nahajajo žuželke, da preprečimo ponovne pike. Če je v koži ostalo želo, ga odstranimo. Prizadeti del speremo pod tekočo vodo z milom, osušimo in ohladimo z ledom, ki ga nikoli ne damo neposredno na kožo. Nato lahko nanesemo gel z antihistaminikom ali kak drug gel za oskrbo kože po pikih, ki vam ga bodo svetovali v lekarni. V primeru blage alergijske reakcije vzamemo sistemski antihistaminik, ki je na voljo brez recepta v lekarni.

V primeru, da se  pojavijo težave z dihanjem, požiranjem in otekanjem, v najkrajšem času poiščemo nujno medicinsko pomoč. V takih primerih pokličemo številko 112. Preverimo, ali ima prizadeti s seboj set za samopomoč. Injektor zapičimo v stegno, zadržimo nekaj sekund, nato na mestu aplikacije masiramo še 10 sekund, da pospešimo absorpcijo adrenalina. Po injekciji naj prizadeti zaužije še tablete antihistaminika, razen če ob požiranju obstaja nevarnost zadušitve. Prizadetega položimo na hrbet, položaj nog mora biti višji od položaja glave. Razrahljajmo oblačila, prizadetega pokrijemo in mu ne dajemo ničesar za piti ali jesti. Če se pojavi bruhanje, prizadetega obrnemo v stabilen bočni položaj, da preprečimo zadušitev. V primeru, da prenehajo znaki življenja, pričnemo s temeljnimi postopki oživljanja.

 

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja