Hipotermija oz podhladitev

V teh lepih dneh ko je obisk naših gora skoraj da obvezen je prav da poznamo tudi pasti podhladitve in kako se z hipotermijo spopasti in kako ukrepati. Kombinacija nizkih temperatur, izčrpanosti, vetra in morebitne neprimerne opreme je recept kako lahko pride do splošne podhladitve telesa.

Hipotermija je opredeljena kot zmanjšanje telesne temperature jedra pod 35 °C, deli se na blago, zmerno in hudo podhladitev. V mrazu se telo začne tresti, vazokonstrikcija žil na perifernih (roke in noge) delih telesa pa pomaga toploto zadržati. Simptomi, ki spremljajo podhlajenega, so še povišan srčni utrip, povečan tonus mišic, pospešeno dihanje in povečano nastajanje urina. Če vsi ti obrambni mehanizmi ne uspejo zadržati stalne temperature jedra, začne telo počasi ugašati, oseba postane zaspana, pride do nezavesti in smrti.

Pri blagi podhladitvi je potrebna zaščita pred mrazom, osebo je treba spodbuditi h gibanju in telovadbi. Podhlajena oseba naj pije vroč, sladkan čaj v kratkih požirkih.

Zmerna podhladitev več naše pozornosti, predvsem pri požiranju (nevarnost zadušitve), svetuje se pazljivost pri uživanju tekočin. Osebo zaščitimo pred mrazom in premikamo samo v nujnih primerih. Potrebna je konstantna kontrola nad stanjem podhlajenega, sploh če je ta v nezavesti.

Pri hudi podhladitvi moramo osebo zaščititi pred mrazom in jo namestiti v bočni položaj. Potreben je nadzor nad dihanjem in bitjem srca. Če je potrebno začnemo z oživljanjem.

Najboljši način zaščite pred mrazom in postopnim ogrevanjem je prirejen toplotni ovoj.

Toplotni ovoj ustvarimo tako da:

  • najprej poiščemo zavetrje,
  • mokra oblačila zamenjamo s suhimi in toplimi,
  • na trebuh, pod pazduhe in dimlje položimo grelno oblogo, vendar ta ne sme biti neposredno v stiku s kožo,
  • trup telesa ovijemo s folijo in z več plastmi odej ali s spalno vrečo oz karkoli imamo na voljo

Podhlajena oseba ne sme ležati na golih tleh, improvizacijski materiali so lahko veje, trava in ostalo kar najdemo v naravi. Uporabimo lahko tudi spalno vrečo, odejo, časopise in zaščitno folijo. Osebo lahko ogrevamo tudi s svojim telesom. Pomembno je, da podhlajene osebe ne puščamo same, po pomoč, če je mogoče, pa naj se odpravita dve osebi. Podhlajeni osebi, ki je pri zavesti, lahko ponudimo tople pijače in kalorično hrano. Ves časje pomembno spremljanje vitalnih funkcij.

Najboljše zdravljenje hipotermije je preventiva, reševanje na terenu pa je učinkovito, kadar je odkrito dovolj zgodaj.

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja