Mednarodna ITLS licenca za člane enote

Novemberski petek in sobota sta bila za našo enoto dva pomembna dneva. Po kar nekaj mesecih priprav, smo se končno udeležili tečaja za oskrbo poškodovancev v predbolnišničnem okolju. Zelo intenziven tečaj traja dva dni, praktično skozi ves dan, predpogoj za pristop na tečaj pa je izpolnjen test s katerim kandidati izkažejo visok nivo predhodnega znanja.

Kaj sploh je ITLS? Gre za kratico International Trauma Life Support, ki predstavlja organizacijo katere cilj je preprečevanje oz. zmanjšanje smrtnosti in invalidnosti zaradi poškodb. Organizacija je bila ustanovljena leta 1982 v Alabami v Združenih državah Amerike in deluje pod nadzorom Ameriškega združenja urgentnih zdravnikov (ACEP) in Nacionalne zveze zdravnikov v nujni medicinski pomoči (NAEMSP). Nosilec licence ITLS v Sloveniji je Izobraževalni center Reševalne postaje Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana kjer je strokovni vodja ITLS Slovenija (Chapter Slovenia) mag. Mateja Škufca Sterle, dr.med., spec., koordinator pa Anton Posavec, dipl.zn.

Sam tečaj je sestavljen iz dveh delov in sicer iz teoretičnega dela, kjer smo tečajniki pridobili bolj podrobno zanje o oskrbi dihalne poti in prepoznavi in obravnavi šokovnih stanj,  poškodbah prsnega koša in trebuha, poškodbah v posebnih okoliščinah, opeklinah, poškodbah glave in hrbtenice in podobno. Drugi del je sestavljen iz praktičnih scenarijev preko katerih pridobljeno znanje preizkusimo še v praksi. Sam tečaj je voden izjemno strokovno in pod budnim nadzorom inštruktorjev, ki spadajo v sam kvalitetni in strokovni vrh ne samo v Sloveniji, ampak si upam trditi, da tudi v regiji.

Gre za izrazito timsko delo z enim samim ciljem – doseganje kar se da visokega nivoja oskrbe poškodovancev v predbolnišničnem okolju in s tem izboljšanje prognoze poškodovancev. Ekipa je pokazala izredno pripravljenost za učenje in verjamem, da je pridobljeno znanje velik korak naprej na naši poti nenehnega izobraževanja in usposabljana.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja