Ustavi se in pomagaj!

Naša EPP (Enota za prvo pomoč Vodice) ne počiva. Danes so se naši pozivniki oglasili že zgodaj, nekaj minut pred deveto uro. Padec kolesarja, starejšega gospoda. Ne glede na dopoldanski čas, ko je večina naše ekipe v službah, saj posredujemo prostovoljno, nas je bilo na kraju nesreče v nekaj minutah šest prvih posredovalcev.

Zakaj pišem danes? Zato, ker je prav, da se POHVALI, da se o tem GOVORI in da se iz tega nekaj NAUČI.

Ob prihodu članov Enote za prvo pomoč GZ Vodice je bilo okoli poškodovanca že kar nekaj ljudi, njegovi so-kolesarji, očividci in naključno mimoidoči, ki so seveda na pomoč poklicali tudi na številko 112.

Čeprav se čudno sliši, ampak ob pogledu, na gospo, (ki se je ustavila z avtomobilom) sem bila zelo vesela! ZAKAJ? Najprej, ker se je odločila POMAGATI, ker je pravilno pristopila k ponesrečencu, ni dovolila premikanja gospoda in njegovo glavo je držala -imobilizirala, dokler nismo opravili potrebnega pregleda in dokler nismo poškodovanca oskrbeli.

BRAVO! Čeprav se sliši malo, je storila VELIKO. S svojim posredovanjem je preprečila možne dodatne poškodbe. Mladi fant nam je podrobno opisal kako je do nesreče prišlo, kako in s kakšno hitrostjo je gospod padel, saj nam te informacije zelo koristijo pri predvidevanju morebitnih poškodb. Tudi ostali prisotni so pomagali z informacijami o gospodu in njegovem stanju pred nesrečo.

To je primer DOBREGA ODZIVA, kadar se znajdete na kraju nesreče. Edino kar bi lahko še storili je ZAROVANJE KRAJA NESREČE z VARNOSTNIM TRIKOTNIKOM, ki ga imamo vsi v avtomobilu in je del obvezne opreme.

Če povzamemo: Ob nesreči najprej poskrbi za svojo VARNOST, ZAVARUJEŠ (ali prosiš koga drugega) kraj nesreče, ugotoviš kakšno je stanje, pokličeš na ŠTEVILKO 112 – poveš: KDO kliče, KAJ se je zgodilo, KJE se je zgodilo, KDAJ se je zgodilo, KOLIKO je ponesrečencev, kakšne so POŠKODBE, kakšne so OKOLIŠČINE na kraju nesreče (požar, nevarne snovi, poškodovane plinovodne ali druge napeljave… ), kakšno POMOČ potrebuješ. Seveda ostaneš na telefonski zvezi z dispečerjem, ki te vodi in usmerja do prihoda nas prvih posredovalcev in reševalnega vozila NMP z reševalci in zdravnikom.

Ob sumu ali celo priči kakršnegakoli padca s sumom na morebitne hude poškodbe, ponesrečenca NE PREMIKAJ. Poskrbi, da mu imobiliziraš glavo, da se ta ne premika.

Več lahko izveš tudi na naši strani https://pp.gzvodice.org/

In NE POZABI! Veliko je načinov kako lahko POMAGAŠ!

Pripravila: Natalija Rus

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja