Enota za prvo pomoč tudi v letu 2021 ne počiva! (članek Kopitarjev Glas)

Člani enote smo bili v obdobju delovanja, torej od oktobra 2019 do danes, na pomoč občanom in obiskovalcem občine Vodice pozvani 38x. Stanja katera smo obravnavali na terenu so bila izjemno raznolika, vsem pa je skupno, da so o boljšem končnem izidu v večini primerov odločale minute. In ravno to je cilj Enote za prvo pomoč – hitrejša oskrba pacienta, med tem ko se vozilo nujne medicinske pomoči prebija iz Ljubljane na kraj intervencije.

AKTIVACIJA ENOTE

Navkljub temu, da se v lokalni skupnosti med seboj poznamo, je za aktivacijo enote potrebno poklicati na 112. Ker smo člani enote v prvi vrsti gasilci nas bo aktiviral dispečer v regijskem centru za obvešečanje (ReCo Ljubljana) na predlog zdravstvenega dispečerja. Za našo aktivacijo obstajajo določeni pogoji mimo katerih sami ne smemo oz ne moremo. Enota je v stalni pripravljenosti 24/7.

PILOTNI PROJEKT V SODELOVANJU Z DSZ

EPP je bila ob ustanovitvi aktivirana na tri nujna stanja – srčni zastoj, huda krvavitev in huda zapora dihalne poti. Ker pa smo člani enote usposobljeni in opremljeni tudi za oskrbo drugih nujnih poškodbenih ali bolezenskih stanj, smo v sodelovanju z dispečersko službo zdravstva (DSZ) pristopili k projektu kjer smo bili pozvani na celo vrsto dodatnih stanj opisanih v indeksu za nujno medicinsko pomoč. Tak projekt je po naših informacijah v Sloveniji prvi in zaenkrat še edini. Pilotni projekt je trajal pol leta. Na podlagi skrbne analize intervencij in na podlagi ugotovitev po preteku pilotnega projekta, smo začeli z rednim načinom take oblike aktivacije kar pomeni, da bomo člani enote pozvani na vse vrste intervencij kjer bo zdravstveni dispečer presodil, da bo naša pomoč pripomogla k oskrbi pacienta.

SODELOVANJE Z OBČINO VODICE IN GASILSKO ZVEZO VODICE

Občina Vodice že od same ustanovitve Enote, aktivno sodeluje pri njenem opremljanju. V prvi vrsti je zagotovila vso potrebno individualno opremo za vse člane, ob razglasitvi epidemije je pomagala pri opremljanju Enote z posebno zaščitno opremo s katero smo lahko varno posredovali, tudi ko smo imeli opravka s COVID pozitivnimi pacienti. Občina nam je zaradi prostorske stiske omogočila uporabo občinskih prostorov v katerih imamo skladišče opreme in prostor, ki služi kot manjša predavalnica.  Zadnja večja pridobitev, pa je začetek zamenjave avtomatskih eksternih defibrilatorjev (AED), torej tistih, ki so v lasti občine, z bolj zmogljivimi. Prvega izmed AED-jev smo tako prejeli v aprilu, ko smo znotraj ekipe izvedli tudi dodatno interno izobraževanje o uporabi AED-ja. Dodatne možnosti, ki jih ta vrsta aprata ponuja nam omogočajo še boljšo možnost oskrbe in diagnostiko obolelih.

Ne moremo mimo odlične podpore naše matične gasilske zveze Vodice, ki nam omogoča delovanje in nas podpira pri naših aktivnostih. Odličen primer sodelovanja je naprimer vzpostavitev podporne enote iz PGD Polje, ki poskrbi za razkuževanje vse opreme in članov EPP po zaključeni intervenciji kjer je bil izražen sum na okužbo s COVID.

KAJ LAHKO STORI POSAMEZNIK MED ČAKANJEM NA POMOČ?

Minute od klica na pomoč, do prihoda prvih reševalcev na kraj se zdijo kot večnost. Vedno bomo naredili vse kar je v naši moči, da bomo na kraju intervencije kar se le da hitro. Med tem ko čakaš lahko storiš slednje:

  • Pošlji nekoga naj nas pričaka pred hišo oz na vidnem mestu.
  • Ostani miren in zbran! Panika ne koristi nikomur.
  • Ravnaj se po navodilih dispečerja in ne prekini telefonske zveze
  • Poskrbi za pse, ne vemo kako bodo še tako prijazni domači ljubljenčki ravnali, ko nas vidijo

Želimo si da se z Enoto srečate samo na kakšnem izobraževanju na temo prve pomoči, če pa boste potrebovali našo pomoč, ste lahko prepričani da bomo na intervenciji vedno dali od sebe 120%!

Z gasilskim pozdravom

Na pomoč!

 

Klemen Dolenc

Poveljnik Enote za prvo pomoč GZ Vodice

 

Članek objavljen v glasilu Kopitarjev Glas junij 2021

https://vodice.si/objava/525995

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja