Obnovitveni tečaj – certificirani prvi posredovalec

Člani enote za prvo pomoč smo v maju obnovili svoje znanje na obnovitvenem tečaju prve pomoči za certificirane prve posredovalce. Tečaji take vrste naj bi se izvajali enkrat letno in so namenjeni obnovitvi že pridobljenega znanja iz prve pomoči in pregledu morebitnih novosti. Zaradi specifične situacije je v letu 2020 tečaj odpadel oz je bil premaknjen v čas, ko smo z upoštevanjem vseh ti. koronskih ukrepov lahko zagotovili varnost vseh sodelujočih.

Letošnji tečaj je sovpadal z javno objavo novih ERC smernic oživljanja, tako, da smo predelali vse za nas pomembne novosti in priporočila. Program tečaja je bil zamišljen, da zaobjame kar se le da velik spekter nujnih znanj in veščin, ki jih prvi posredovalci potrebujemo na intevencijah najhujšega tipa – torej tistih kjer odločajo minute.

Dan smo začeli z nepogrešljivo jutranjo spremljevalko – kavo! Po pregledu teoretičnega dela je sledil praktični del s predstavitvijo praktičnih primerov iz velikega nabora intervencij našega predavatelja in tudi mentorja, zdravstvenega reševalca Roberta Sabola. Predelali smo veliko – od osnovnih življenskih funkcij človeka do referenčnih vrednosti pri obravnavi, varen pristop k poškodovancu oz obolelemu, nujni in neodložljivi ukrepi na kraju intervencije, pravilno zaporedje interveniranja, morebitni zapleti, izjeme, delo v skupinah s poudarkom na dobri medsebojni komunikaciji, delo s svojci in še bi lahko našteval. Tečaj je zelo intenzivno zasnovan zato je bila zbranost ključnega pomena. Pokazala se je tudi dodana vrednost našega novega avtomatskega eksternega defibrilatorja, kupljenega s strani Občine Vodice, katerega smo prevzeli v aprilu. Aparat sodi v sam vrh pripomočkov te vrste, tako po kvaliteti, kakor po uporabnosti in zanesljivosti. Z novim aparatom lahko sedaj posnamemo in vizualno spremljamo en monitorski odvod EKG in tako spremljamo pacienta ves čas do prihoda ekip NMP. Z novim AED-jem smo tako premostili še težave s kompatibilnostjo elektrod med ekipo EPP in ekipo NMP, ki na pomoč pride iz reševalne postaje Ljubljana. To pomeni, da je oskrba tako neprekinjena ves čas trajanja intervencije.

Pokazalo se je, da je redno obnavljanje znanja in seznanitev z novitetami na tem področju ključnega pomena, zato je ob koncu dneva sporočilo katerega smo odnesli s seboj skozi vrata jasno vsem – skozi redno izobraževanje in usposabljanje pridemo do samozavestnega posredovanja, kjer zaupamo v svoje pridobljeno znanje, takrat, ko je to aboslutno nujno.

Delo ekipe na usposabljanju je bilo zopet več kot vzorno. Tečaja so se udeležili skoraj vsi člani, opravičil se je samo en član zaradi službenih obveznosti (izmensko delo), kar pokaže, da se člani EPP zavedajo pomena takih tečajev. Odličen timski duh in nasplošno vzdušje v ekipi je še en izmed pomembnih dejavnikov, ki so pomembni na dolgi rok. Glede na videno, sem kot poveljnik enote prepričan v visok nivo znanja članov EPP in z veseljem že načrtujem nadaljne aktivnosti na področju izobraževanja.

Hvala vsem sodelujočim za prijetno in koristno preživet dan v dobri družbi!

Poveljnik

     

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja