Šok

Šok je nezadostna oskrba celic s kisikom. Razlogov je lahko več.

Poznamo:
Hipovolemični šok – zmanjšana količina krvi, izguba plazme pri opeklinah itd. Primer: Krvavitve
Distribucijski šok – prevelika prostornina ožilja, tonus žil ni več normalen. Primer: pri alergijski reakciji (anafilaktični šok) ali pri poškodbi hrbtenice (nevrogeni šok)
Kardiogeni šok – kri je, ožilje je ok samo pumpa (srce) ne zmore dela in nezadostno oskrbuje telo z krvjo obogateno s kisikom.
Obstruktivni šok: Pretok krvi je moten. Primer: Temponada srca, pnevmotoraks (tenzijski)

Zelo pomembno je da najprej prepoznamo prve simptome šoka in ukrepamo. Šok je življensko ogrožujoče stanje in potrebuje takojšnje ukrepanje!

Ko šok prepoznamo obvezno obvestimo 112!

Prvi znaki so lahko: Živčnost, nemir, rahlo povišan utrip. Oboleli ve, da se z njim nekaj dogaja

Ko se simptomi okrepijo: Bledica, hitrejši utrip, počasen kapilarni povratek na periferiji ( telo se bori z šokom in kri preusmeri v trup kjer so notranji organi) Bolnika tudi zebe, slabo mu je, krvi tlak pade, diha hitro in plitvo in postane otopel oz okolica ga ne zanima več. Občutljivost na bolečino se zmanjša.

Prvi posredovalci lahko proti šoku ukrepamo le v tej smeri, da kupimo tisti čas ko čakamo na NMP in povečamo možnosti preživetja. Naši ukrepi na terenu naj bi bili:

Skrbimo za prosto dihalno pot in pomagamo bolniku pri dihanju če ne diha normalno (aplikacija kisika)
Ustavimo vse morebitne zunanje krvavitve!
Če lahko, pacienta poležemo na tla in dvignemo njegove noge nad nivo srca (če nimajo kakšnih zlomov dolgih kosti, medenice, kolkov ali poškodbe hrbtenice)
Pokrijemo obolelega in poskrbimo da mu je topleje!

Pazi: Šok se lahko razvije takoj ali pa šele čez nekaj časa.